Jdi na obsah Jdi na menu
 


Projekt Krokus

 

DĚJEPIS – II. stupeň základní školy
 
PROJEKT KROKUS
V tomto školním roce se žáci druhého stupně naší školy zapojili do mezinárodního Projektu Krokus, se kterým před několika lety  přišla irská organizace Holocaust Education Trust Ireland (HETI). Její materiály doplňují existující pomůcky k výuce o interkulturalismu a prevenci rasismu.
Organizace HETI nám poskytla cibulky žlutých krokusů, které žáci VI. a VIII. třídy zasadili do trávníku před školu.
Cibulky žlutých krokusů symbolizují jeden a půl milionu židovských a další tisíce ostatních dětí, které byly zavražděny během holokaustu. 
Žlutá barva připomíná žlutou Davidovu hvězdu, jež byli Židé nuceni během nacistické vlády nosit. Den obětí holocaustu si celý svět připomíná vždy 27. ledna.

OKOLNOSTI HOLOCAUSTU

Poté, co bylo Německo v první světové válce (1914 – 1918) poraženo, potýkalo se s hlubokou ekonomickou krizí a mnoha sociálními problémy. Tisíce lidí byly bez práce a bez prostředků. Němci doufali, že nová vláda mohla jejich problémy vyřešit.
Během 30. let 20. století přišli s návrhem řešení problémů Národní socialisté (nacisté). Jejich popularita vzrostla natolik, že v roce 1933 nacistický vůdce Adolf Hitler vládu v Německu převzal. Doba mezi lety 1933 a 1945 je často nazývána obdobím nacismu.
Hitler a nacisté ostře vystupovali proti svým odpůrcům; soustředili se především na menšiny – na příslušníky odlišných kulturních,  náboženských a národnostních skupin, a ty, kteří byli slabší či zranitelní. Těmto skupinám lidí znesnadňovali život
a obviňovali je z nejrůznějších neúspěchů Německa.
Hlavním cílem nacistické perzekuce byli Židé. Židovským symbolem je Davidova hvězda. Označení Židů touto hvězdou na oděvu nacisté nařídili ve všech zemích, které okupovali. Takto označení Židé byli prakticky vyloučeni ze společnosti. Perzekuce Židů za druhé světové války je jednou z nejtragičtějších kapitol
20. století.
Židovské rodiny z celé Evropy posílali nacisté do koncentračních a vyhlazovacích táborů, kde jich byly miliony zavražděny nebo umučeny k smrti. Šest milionů Židů zahynulo. Jeden a půl milionu židovských a tisíce dalších dětí zemřely, protože je nacisté chtěli zlikvidovat.
Nacisté také vyhlazovali Romy, tělesně postižené, ale i další národnostní skupiny z důvodu odlišné barvy pleti, víry, sexuality
či jen proto, že nesouhlasili s nacistickou politikou.
Holocaustem se nazývá pronásledování a genocida (=vyvražďování) Židů, Romů a dalších skupin, jež nacisté považovali za méněcenné.
Miliony mužů, žen a dětí byly bezcitně zavražděny ve jménu ideologie, jež hlásala nadřazenost tzv. germánské rasy.
Je velice důležité, abychom nikdy nezapomněli na to, co se v letech 1933 – 1945 v Evropě odehrálo.
Nesmíme dopustit, aby byly podobné násilnosti a vraždy opět páchány na jedincích či skupinách jen proto, že se nám někdo nelíbí či nesdílí náš názor.
 
 
                                                            Zpracovala Mgr. Bc. D. Jelínková

 

 
 

Náhledy fotografií ze složky Projekt Krokus

 



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statistiky

Online: 14
Celkem: 3946704
Měsíc: 32191
Den: 926