Jdi na obsah Jdi na menu
 


Změny v jídelničku - nové nutriční doporučení

Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke školnímu stravování

 

Toto doporučení musí školy dodržovat, protože bude pravidelně kontrolováno nadřízenými orgány.

 

Polévky

Doporučuje se v průběhu 20 stravovacích dnů 12krát zeleninová polévka a 3krát luštěninová. K bezmasým pokrmům nepodávat polévky masité, k vydatným pokrmům podávat polévky nezahuštěné a naopak.

 

Hlavní pokrm

Ve dvaceti dnech doporučuje ND (Nutriční doporučení) 14 masových dnů (včetně ryby, které by měly být nabízeny 2-3krát), 4 dny, kdy je zařazen bezmasý nesladký pokrm, a 2 dny zůstanou na podání sladkého pokrmu.

Ze školního jídelníčku úplně vyřadit nebo alespoň výrazně omezit uzeniny, jelikož obsahují velké množství soli.

Co se týče luštěnin, jsou výživově velice hodnotné a přirozeně obsahují na rozdíl od masa málo tuku. I když jsou považovány za velice kvalitní potravinu, neobsahují plnohodnotné bílkoviny a tudíž ani všechny esenciální aminokyseliny. Podobně jsou na tom i obiloviny. U obou skupin je nedostatečná jiná aminokyselina, proto jejich kombinací získáme plnohodnotnou bílkovinu, a není tak potřeba dále luštěniny kombinovat s masem. Luštěninový pokrm může být bezmasý nebo naopak můžeme kombinovat maso s luštěninami např. formou karbanátků a sekaných mas, kdy luštěninou částečně nahradíme tuk z masa.

Jediná kombinace, která se nedoporučuje, je kombinace luštěnin s uzeninami. Dítě většinou upřednostní uzeninu, a pokud ji ještě zají pečivem, pak již v žaludku nezbyde dost místa na celou porci luštěnin, které mají i více vlákniny a tedy zasytí. Dalo by se to přirovnat k tomu, že dítěti dáte na výběr mezi bonbóny a jablky-preference bývá jasná, většina dětí sáhne po bonbónech, a tak je to i s uzeninou.

 

Nápoje

Nápoj slouží k doplnění tekutin, nemusí dodávat žádnou energii ani vitamíny. V ND se doporučuje vždy nabízet neslazený nemléčný nápoj. V nabídce by pak mohl být ještě jeden nápoj, a to mléčný (neochucený, či slabě uchucený).

 

 
 



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 14
Celkem: 3964481
Měsíc: 21323
Den: 385